Πιο συγκεκριμένα:
Πάμε τώρα στο λιγότερο καλό νέο: λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας, πρέπει να μάθουμε να καταναλώνουμε τα γαλακτοκομικά με μέτρο.
Πρόκειται για τρόφιμα πυκνά τόσο σε θερμίδες όσο και σε λιπαρά (ειδικότερα τα πλήρη) και αλάτι (ειδικότερα τα τυριά).
Με άλλα λόγια, στα γαλακτοκομικά πρέπει μετράμε τις μπουκιές μας, όσο κι αν μας στεναχωρεί αυτό. Είναι σκληρή η αλήθεια, το ξέρουμε. Αλλά η γνώση είναι δύναμη!
Γι’ αυτό το λόγο, η καλύτερη λύση είναι να προτιμάτε γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά. Το τρίπτυχο της επιτυχίας αυτής της κατηγορίας γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι ότι σας δίνουν τη δυνατότητα:
Ναι, αλλά τι γίνεται με το ασβέστιο; Το έχετε αναρωτηθεί σίγουρα.
Ευτυχώς, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών δεν έχουν τίποτα ζηλέψουν από τα πλήρη, ως προς το ασβέστιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, συμβαίνει το αντίθετο!
Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν να ζηλέψουν από τα γαλακτοκομικά μειωμένων λιπαρών.
Ιδού ένα παράδειγμα: τα τυριά μειωμένων λιπαρών είναι πλούσια σε ασβέστιο, καθώς για την παρασκευή τους απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος συγκριτικά με αυτή που χρησιμοποιείται για τα τυριά με πλήρη λιπαρά.
Πολλοί άνθρωποι προτιμούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά, για λόγους υγείας. Και πολύ σωστά πράττουν. Η κατανάλωση τους έχει φανεί πως έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.
Σύμφωνα με αποτελέσματα μελετών, τα άτομα που καταναλώνουν γαλακτοκομικά μειωμένων λιπαρών είναι πιθανό να έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και υπέρτασης.