Συγγενείς του σκόρδου και του πράσου και πρόγονος των ξερών κρεμμυδιών τα φρέσκα ή χλωρά κρεμμύδια έχουν την τιμητική τους την άνοιξη. Οι ρίζες τους όπως και των ξερών κρεμμυδιών βρίσκονται στα προϊστορικά χρόνια σε κάποιες περιοχές της Ασίας. Κινέζοι, Αιγύπτιοι, Σουμέριοι αναφέρουν τη χρήση του κρεμμυδιού σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής τους. Αποτελούν μια από τις πρώτες καλλιέργειες στην ιστορία και είναι από τα φυτά που η καλλιέργειά τους έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Τα φρέσκα κρεμμυδάκια μπορούν να χαρίσουν δροσιά και την πιο ήπια γεύση και αίσθηση του κρεμμυδιού στα πιάτα μας, ζεστά ή κρύα. Το πράσινο κομμάτι τους πιο ντελικάτο, αρωματικό με πιο ευαίσθητες μυρωδιές μπορεί να συνοδεύσει τα κρύα πιάτα μας και να χαρίσει λεπτεπίλεπτο άρωμα στα μαγειρευτά μας αλλά και πιάτα Ασιατικής κουζίνας. Ενώ το λευκό τμήμα με πιο έντονη σπιρτόζικη και γλυκιά γεύση μπορεί να συνοδεύσει την γέμιση στις πίτες μας ή να χρησιμοποιηθεί έναντι του ξερού κρεμμυδιού στις μαγειρικές μας παρασκευές.
Τα φρέσκα κρεμμυδάκια αποτελούν την πιο πρώιμη μορφή των βολβών των ξερών κρεμμυδιών και όπως είναι φυσικό η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά διαφοροποιείται! Εδώ πρωταγωνιστικό ρόλο στη θρεπτική αξία τους παίζουν και τα χλωρά τμήματα του λαχανικού δηλαδή τα φύλλα που περιέχουν υψηλές δόσεις βιταμίνης Α κυρίως με την μορφή καροτενοειδών, ζεαξανθίνης και λουτεΐνης. Τα αντιοξειδωτικά αυτά έχουν συνδεθεί με την καλύτερη υγεία των ματιών μέσα στο χρόνο και την πρόληψη εκφύλισής της. Επίσης τα πράσινα μέρη τους προσδίδουν βιταμίνη Κ, συστατικό απαραίτητο για την υγεία των οστών και την πήξη του αίματος αλλά και βιταμίνη C μιας αντιοξειδωτικής βιταμίνης που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία κολλαγόνου και την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Παράλληλα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αποτελούν καλές πηγές φυλλικού οξέος, μιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β που είναι υπεύθυνη για την δημιουργία νέων κυττάρων, συμμετέχει στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, τα διαφορετικά μέρη του φυτού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος και ομαλή λειτουργία του εντέρου. Τα φρέσκα κρεμμυδάκια, περιέχουν μικρότερες ποσότητες φλαβονοειδών συγκριτικά με αυτές των ξερών κρεμμυδιών για αυτό και η οσμή και η γεύση τους είναι λιγότερο έντονη.
… 1 φλιτζάνι φρέσκα κομμένα που μας δίνουν ~32 θερμίδες.
Φρέσκο κρεμμύδι: η φίνα αξία του κρεμμυδιού. Περιλαμβάνει θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν: