Ethnic BBQ

Ethnic BBQ

 

  • Μεξικό ή Ιαπωνία; Mήπως ένα ινδικό tandoori; Και... γιατί όχι ένα λιβανέζικο kofta; Επιλέξτε τη γεύση που σας εμπνέει και εφοδιαστείτε με τα κατάλληλα υλικά για τη μαρινάδα. Τα βρίσκουμε στα μεγάλα μπαχαράδικα του κέντρου ή στα εξειδικευμένα έθνικ παντοπωλεία. Τα βασικά θα τα βρούμε και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. 
  • Tη μεξικάνικη γεύση θα τη δώσουν ο φρέσκος κόλιανδρος, το λάιμ, το καυτερό τσίλι. Επιλέγοντας... Ινδία θα χρειαστούμε σίγουρα κουρκουμά, σπόρους κόλιανδρου και τζίντζερ, ενώ η Μέση Ανατολή μυρίζει κανελογαρίφαλα, μοσχοκάρυδο, σκόρδο, πάπρικα. Σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστούμε έτοιμες σάλτσες, όπως η σόγια σος ή η τσίλι σος.
  • Το είδος του κρέατος θα μας οδηγήσει και στο γευστικό ταξίδι μας: το... ήπιο κοτόπουλο κυριαρχεί στις δυνατές μαρινάδες: το ινδικό tandoori, το γιαπωνέζικο yakitori, η πορτογαλέζικη καυτερή σάλτσα piri piri. Οι Μεξικανοί στα fajitas τους προτιμούν το μοσχάρι, το ίδιο και οι Κορεάτες στο satay τους. Για αρνί, πάλι, θα κοιτάξουμε προς Μέση Ανατολή.
  • Τα φρούτα είναι ο άλλος τρόπος για να ταξιδέψουμε εξωτικά, με αρωματικές μαρινάδες ή με κομμάτια που εναλλάσσονται με το κρέας στα σουβλάκια μας, όπως κοτόπουλο με ανανά ή χοιρινό με ροδάκινο. Ψήνονται άφοβα (αλειμμένα με ελάχιστο ελαιόλαδο): καρπούζι, νεκταρίνια, ροδάκινα, μπανάνες, ανανάς, αχλάδια, γκρέιπφρουτ. Μια φρουτένια μαρινάδα-σάλτσα γίνεται με 2 φλιτζ. τσαγιού ανανά σε κομματάκια και 1 φλιτζ. χυμό, 1/4 του φλιτζ. μέλι και μηλόξιδο, 1 κ.σ. τριμμένο σκόρδο, και ζάχαρη και λίγο ελαιόλαδο. Ανάλογη μαρινάδα γίνεται και με μάνγκο.
  • Το ινδικό κοτόπουλο tandoori το μαρινάρουμε σε γιαούρτι ανακατεμένο με τριμμένο κύμινο, κόλιανδρο και φρέσκο τζίντζερ, κουρκουμά, πάπρικα, λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.
  • Το πολύ γευστικό κορεάτικο satay γίνεται με ένα κουτί γάλα καρύδας,  3 κ.σ. φιστικοβούτυρο, 1 κ.σ. σόγια σος, κάρι, μέλι και χυμό από ένα λάιμ.
  • Για τo γιαπωνέζικο yakitori (δηλ. ψητό κοτόπουλο) το στήθος κόβεται σε στενές λωρίδες που περνιούνται σε σπιράλ στα σουβλάκια. Η μαρινάδα για 1/2 κιλό κοτόπουλο: 60 ml σόγια σος και mirin, 30 ml ρυζόξιδο, 1 κ.σ. ζάχαρη, λίγο τζίντζερ τριμμένο. Αφήνουμε τουλάχιστον για 1 ώρα.
  • Τα λιβανέζικα kofta είναι λίγο πιο κοντά μας γευστικά. Θα αναμείξουμε σε 1 κιλό αρνίσιο κιμά ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1/2 φλιτζ. μαϊντανό, 1/2 κ.γ. κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο σε σκόνη, αλατοπίπερο.
  • Για το μεσανατολίτικο κοτόπουλο shish tawook η μαρινάδα (για 1 κιλό) περιλαμβάνει: 1/2 γιαούρτι με 5 σκ. σκόρδο τριμμένο, χυμό από 1 λεμόνι, 2 κ.σ. τοματοπελτέ, 1 κ.σ. θυμάρι και γλυκιά πάπρικα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.