Μεξικό ή Ιαπωνία; Mήπως ένα ινδικό tandoori; Και... γιατί όχι ένα λιβανέζικο kofta; Επιλέξτε τη γεύση που σας εμπνέει και εφοδιαστείτε με τα κατάλληλα υλικά για τη μαρινάδα. Τα βρίσκουμε στα μεγάλα μπαχαράδικα του κέντρου ή στα εξειδικευμένα έθνικ παντοπωλεία. Τα βασικά θα τα βρούμε και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Tη μεξικάνικη γεύση θα τη δώσουν ο φρέσκος κόλιανδρος, το λάιμ, το καυτερό τσίλι. Επιλέγοντας... Ινδία θα χρειαστούμε σίγουρα κουρκουμά, σπόρους κόλιανδρου και τζίντζερ, ενώ η Μέση Ανατολή μυρίζει κανελογαρίφαλα, μοσχοκάρυδο, σκόρδο, πάπρικα. Σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστούμε έτοιμες σάλτσες, όπως η σόγια σος ή η τσίλι σος.
Το είδος του κρέατος θα μας οδηγήσει και στο γευστικό ταξίδι μας: το... ήπιο κοτόπουλο κυριαρχεί στις δυνατές μαρινάδες: το ινδικό tandoori, το γιαπωνέζικο yakitori, η πορτογαλέζικη καυτερή σάλτσα piri piri. Οι Μεξικανοί στα fajitas τους προτιμούν το μοσχάρι, το ίδιο και οι Κορεάτες στο satay τους. Για αρνί, πάλι, θα κοιτάξουμε προς Μέση Ανατολή.
Τα φρούτα είναι ο άλλος τρόπος για να ταξιδέψουμε εξωτικά, με αρωματικές μαρινάδες ή με κομμάτια που εναλλάσσονται με το κρέας στα σουβλάκια μας, όπως κοτόπουλο με ανανά ή χοιρινό με ροδάκινο. Ψήνονται άφοβα (αλειμμένα με ελάχιστο ελαιόλαδο): καρπούζι, νεκταρίνια, ροδάκινα, μπανάνες, ανανάς, αχλάδια, γκρέιπφρουτ. Μια φρουτένια μαρινάδα-σάλτσα γίνεται με 2 φλιτζ. τσαγιού ανανά σε κομματάκια και 1 φλιτζ. χυμό, 1/4 του φλιτζ. μέλι και μηλόξιδο, 1 κ.σ. τριμμένο σκόρδο, και ζάχαρη και λίγο ελαιόλαδο. Ανάλογη μαρινάδα γίνεται και με μάνγκο.
Το ινδικό κοτόπουλο tandoori το μαρινάρουμε σε γιαούρτι ανακατεμένο με τριμμένο κύμινο, κόλιανδρο και φρέσκο τζίντζερ, κουρκουμά, πάπρικα, λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.
Το πολύ γευστικό κορεάτικο satay γίνεται με ένα κουτί γάλα καρύδας, 3 κ.σ. φιστικοβούτυρο, 1 κ.σ. σόγια σος, κάρι, μέλι και χυμό από ένα λάιμ.
Για τo γιαπωνέζικο yakitori (δηλ. ψητό κοτόπουλο) το στήθος κόβεται σε στενές λωρίδες που περνιούνται σε σπιράλ στα σουβλάκια. Η μαρινάδα για 1/2 κιλό κοτόπουλο: 60 ml σόγια σος και mirin, 30 ml ρυζόξιδο, 1 κ.σ. ζάχαρη, λίγο τζίντζερ τριμμένο. Αφήνουμε τουλάχιστον για 1 ώρα.
Τα λιβανέζικα kofta είναι λίγο πιο κοντά μας γευστικά. Θα αναμείξουμε σε 1 κιλό αρνίσιο κιμά ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1/2 φλιτζ. μαϊντανό, 1/2 κ.γ. κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο σε σκόνη, αλατοπίπερο.
Για το μεσανατολίτικο κοτόπουλο shish tawook η μαρινάδα (για 1 κιλό) περιλαμβάνει: 1/2 γιαούρτι με 5 σκ. σκόρδο τριμμένο, χυμό από 1 λεμόνι, 2 κ.σ. τοματοπελτέ, 1 κ.σ. θυμάρι και γλυκιά πάπρικα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.