Τίποτα δεν βρίσκεται τυχαία στη μεσογειακή πυραμίδα. Το ελαιόλαδο κέρδισε τη θέση του εκεί γιατί αποτελεί συστατικό-κλειδί της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής και προϊόν της Κρητικής γης τουλάχιστον από το 3000 π.Χ., αποτελώντας πλούσια πηγή:
μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (περιέχονται σε ποσοστό ~80%!), που συνδέονται με τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας
βιταμίνης Ε, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης που εμφανίζει έντονη αντιοξειδωτική δράση, συνδέεται με την υγεία της καρδιάς, την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και την προστασία από εκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος του Alzheimer
πολυφαινολών, συστατικών που σχετίζονται με τη μείωση του οξειδωτικού στρες και την υγεία της καρδιάς.
Η μοναδική σύσταση του ελαιολάδου είναι αυτή ακριβώς που το καθιστά τόσο σημαντικό για την υγεία μας. Η μίξη των παραπάνω συστατικών φαίνεται να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων, ολικής - LDL («κακής») χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα κ.ά.
«Το ελαιόλαδο είναι πιο βαρύ και έχει περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα έλαια». Μύθος ή αλήθεια;
Πολλοί θεωρούν ότι το ελαιόλαδο είναι πιο βαρύ και πλουσιότερο σε θερμίδες, σε σχέση με άλλα έλαια, λόγω της παχύρρευστης υφής του. Δεν ισχύει! Όλα τα έλαια και λιπαρά αποδίδουν ίση θερμιδική αξία της τάξης των 9 θερμίδων/γραμμάριο, ανεξαρτήτως της ρευστότητάς τους, η οποία αποτελεί κυρίως παράγοντα της σύστασής τους σε ακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά οξέα (το ελαιόλαδο περιέχει και κορεσμένα λιπαρά σε ποσοστό περίπου 15%).
Χρήσιμη συμβουλή!
Αν βρίσκεστε σε προσπάθεια να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας και επιθυμείτε να καταναλώσετε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως οι ψητές πατάτες, θυμηθείτε να τις συνδυάσετε με λαχανικά όπως τα πράσινα φυλλώδη και με ελαιόλαδο. Τα λιπαρά του ελαιολάδου θα καθυστερήσουν τη γαστρική κένωση βοηθώντας σημαντικά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.