Τα δαμάσκηνα είναι από τα λίγα φρούτα που συναντάμε σε τόσες διαφορετικές ποικιλίες χρωμάτων και σχημάτων! Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα η γλυκιά γεύση, ο χυμώδης καρπός και τις περισσότερες φορές το μωβ-κόκκινο χρώμα. Τα δαμάσκηνα της Ευρώπης έχουν ιστορία 2.000 χρόνων και «έδρα» την Κασπία θάλασσα. Εκ τότε τα συναντούμε σε πολλούς πολιτισμούς όπως ο Ρωμαϊκός και έχουν εξελιχθεί σε 300 διαφορετικές ποικιλίες εντός Ευρώπης. Τα Ευρωπαϊκά δαμάσκηνα ωριμάζουν συνήθως από τον Ιούλιο- Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο ενώ συναντούμε και πολλές ποικιλίες με αποκλειστικό σκοπό την ξήρανση, οι οποίες είναι και πιο γλυκές. Αποτελούν πηγή βιταμινών C και K φροντίζοντας το δέρμα και τα οστά μας, ενώ περιέχουν σε σημαντικό βαθμό το κάλιο που συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών και τον χαλκό ένα συστατικό που συμμετέχει στην παραγωγή αίματος, την καλή υγεία του δέρματος – ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και την λειτουργία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, τα δαμάσκηνα έχουν γίνει «διάσημα» παγκοσμίως για την ευεργετική επίδραση των φυτικών ινών τους και την πολύ υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά! Ενώ αρκετές μελέτες επιβεβαιώνουν την επίδραση κυρίως των αποξηραμένων δαμάσκηνων στην υγεία, οι επιστήμονες αναμένουν περισσότερες ώστε να επιβεβαιώσουν τα σχετικά θετικά αποτελέσματα. Ο συνδυασμός των φυτικών ινών, των πολυφαινολών και της σορβιτόλης που συνυπάρχουν στα δαμάσκηνα τα καθιστούν στην επιστημονική κοινότητα ως ένα φυσικό «γιατρικό» της δυσκοιλιότητας (φυσικό καθαρκτικό), αφού έρευνες έχουν δείξει ότι ένα ποτήρι φυσικός χυμός δαμάσκηνου πριν από ένα γεύμα μπορεί να συμβάλει στην άμεση ανακούφιση της δυσκοιλιότητας σε άτομα με έντονα προβλήματα όπως και η κατανάλωση αποξηραμένων δαμάσκηνων σε άτομα με μέτρια προβλήματα. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η επίδραση αυτή μπορεί να μειωθεί όταν χρησιμοποιούνται συστηματικά στην διατροφή μας επιβεβαιώνοντας το «παν μέτρον άριστον». Παράλληλα, ο συνδυασμός των αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών των αποξηραμένων δαμάσκηνων φαίνεται να συμβάλει στον κορεσμό, ενώ μελέτες φαίνεται να το συσχετίζουν και με καλύτερη διαχείριση σακχάρου στο αίμα. Τα αντιοξειδωτικά των δαμάσκηνων σε μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει πιθανόν προστατευτική επίδραση στην ανάπτυξη καρκίνων όπως αυτός του εντέρου και του στήθους, χωρίς αυτή να επιβεβαιώνεται σε ανθρώπους. Παράλληλα, μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει την πιθανή θετική επίδραση των αντιοξειδωτικών στην γνωστική λειτουργία, την διαχείριση του άγχους και την βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης δράσεις που μένει να αποδειχθούν και στον άνθρωπο. Τέλος, μελέτες τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά των αποξηραμένων δαμάσκηνων φαίνεται να επιδρούν στον μεταβολισμό των οστών και να μειώνουν την δράση των κυττάρων που καταστρέφουν τα οστά και είναι ιδιαίτερα ενεργά μετά την εμμηνόπαυση. Καθώς τα δαμάσκηνα αποτελούν πηγή βιταμίνης Κ πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή – κατόπιν σύστασης από το γιατρό- από άτομα που ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή, ενώ παράλληλα η επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι για να απολαύσουμε τις θετικές επιδράσεις των δαμάσκηνων στην υγεία μας είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε με μέτρο στα πλαίσια μια διατροφής που συνδυάζει διαφορετικά φρούτα και λαχανικά.
Δαμάσκηνα ωμά 1 φλιτζάνι κομμένα σε φέτες 165g (2-3 τεμάχια) |
||
Θρεπτικά συστατικά |
Ποσότητα θρ. συστατικών |
% ΠΠΑ |
Ενέργεια – Θερμίδες |
76 kcal |
3,8% |
Νερό |
143,93 g |
|
Συνολικά/Κορεσμένα Λιπαρά |
0,46 g/0,028 g |
0,66% / 0,14 % |
Υδατάνθρακες/ σάκχαρα |
18,84 g / 16,37 g |
7,25%/ 18,19% |
Πρωτεΐνες |
1,15 g |
2,3% |
Φυτικές ίνες |
2,3 g |
|
Νάτριο |
0 mg |
Χωρίς νάτριο/ αλάτι |
Βιταμίνη Κ |
10,6 mg |
14,13% |
Βιταμίνη C |
15,7 mg |
19,63% |
Κάλιο |
259 mg |
12,95 % |
Χαλκός |
0,094 mg |
9,4 |
Πηγές: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (2016). www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp. U.S. Department of Agriculture.USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods. May 2016. *ΠΠΑ: Προσλαμβανόμενη ποσότητα αναφοράς ενός μέσου ενήλικα (8400 kj/ 2000kcal) |
Πώς να τα επιλέξετε και πώς να τα συντηρήσετε:
Extra Tip … για φάγωμα!