Χαρούπι: To ιδανικό τρόφιμο επιβίωσης!

Χαρούπι: To ιδανικό τρόφιμο επιβίωσης!

Το χαρούπι είναι ένα τρόφιμο τόσο πλούσιο που αξίζει να βρίσκεται στο διατροφικό survival kit μας. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας γιατί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.

Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε σάκχαρα, τα οποία αποτελούν το 30%-40% του συνολικού του βάρους, το καθιστούν ιδιαίτερα θρεπτική και τονωτική τροφή. Παράλληλα, το χαρούπι βοηθά και στην πέψη, γιατί περιέχει πηκτίνη και λιγνάνες.

-Περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, D καθώς και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και πυρίτιο. Μάλιστα, όσον αφορά το ασβέστιο περιέχει 350 mg ανά 100 γρ. σε σύγκριση με το γάλα που περιέχει 120 έως 130 mg ανά 100γρ.!

-Αν και είναι πολύ γλυκό, περιέχει 60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα!

-Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

-Δεν περιέχει καθόλου γλουτένη, δηλαδή μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που έχουν δυσανεξία (κοιλιοκάκη).

-Αποτελεί ένα υγιές υποκατάστατο του κακάο, φυσικά γλυκό και χωρίς καφεΐνη.

-Απαλύνει το βήχα και το κρυολόγημα και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ως βάση για πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα.

Προϊόντα από χαρούπι

Όταν βράζεται το χαρούπι, παράγεται ένα παχύρευστο υγρό που μοιάζει με μέλι, το λεγόμενο και «χαρουπόμελο», που η γεύση του θυμίζει σοκολάτα. Το χαρουπόμελο, όμως, είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας από τη σοκολάτα, ενώ περιέχει λιγότερα από τα μισά της λιπαρά, χωρίς να περιέχει καφεΐνη. Το χαρουπόμελο αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και ριβοφλαβίνης και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Έχει ήπια και γλυκιά γεύση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό για κέικ, ζεστά και κρύα ποτά, γιαούρτι, παγωτό. Είναι υποκατάστατο του μελιού και της ζάχαρης καθώς και εξαιρετικό ενισχυτικό γεύσης για αρκετά τρόφιμα. Το χαρουπόμελο θυμίζει λίγο και το πετιμέζι.

Αλεύρι χαρουπιού

Με το άλεσμα των χαρουπιών παρασκευάζεται το χαρουπάλευρο, ένα αλεύρι με ευχάριστη, γλυκιά γεύση που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, μπισκότων, κέικ κ.λπ