BBQ Θαλασσινή Πανδαισία

BBQ Θαλασσινή Πανδαισία
  • BBQ με ψάρι, αλλά τι ψάρι; Όλα γίνονται πεντανόστιμα, φτάνει να βοηθάει η σάρκα τους. Τσιπούρα, λαυράκι, φαγκρί, σφυρίδα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές. Μεγάλες γόπες, μπαλάδες, κολιοί, σαφρίδια θα στήσουν ένα εξίσου λαχταριστό θαλασσινό τραπέζι με χαμηλό κόστος.
  • Τα φρέσκα ψάρια υδατοκαλλιέργειας (τσιπούρα, λαυράκι, φαγκρί) είναι μια πολύ καλή και προσιτή λύση.
  • Focus στη σαρδέλα, λαχταριστός μεζές στα κάρβουνο λόγω της λιπαρότητάς της, που ψήνεται στο λεπτό.
  • BBQ all seafood: Ψήνουμε στη σχάρα καλαμάρια, σουπιές ή χταπόδι και, αν έχουμε, μερικά οστρακόδερμα -γαρίδες, καραβίδες- τους τέλειους μεζέδες για τα ούζα μας. Σε μικρότερη ποσότητα, συνοδεύουν και τα ψάρια μας.
  • Προετοιμασία: Αλατίζουμε τα ψάρια μερικές ώρες πριν και τα βγάζουμε έγκαιρα από το ψυγείο, ώστε να μην είναι παγωμένα. Κλαδάκια από θυμάρι και μαϊντανό στην κοιλιά του ψαριού θα προσθέσουν άρωμα.
  • Για να μην κολλήσουν τα ψάρια:  Η σχάρα μας πρέπει να είναι απόλυτα καθαρή. Τη βάζουμε να πυρώσει και κατόπιν τη λαδώνουμε ελαφρά, πριν ακουμπήσουμε το ψάρι. Η διπλή σχάρα βοηθάει πολύ στο γύρισμα.
  • Το ψάρι δεν πρέπει να "στεγνώσει"! Δεν το ξεχνάμε στην ψησταριά. Τοποθετούμε τη σχάρα στα 12 εκατ. από τη φωτιά (που πρέπει να είναι χωνεμένη) και φροντίζουμε να το γυρίσουμε μόνο μία φορά. Ένα ψάρι 500 γρ. θα χρειαστεί περίπου 7-8 λεπτά από κάθε πλευρά συνολικά.
  • Το χταπόδι θα γίνει πιο νόστιμο αν το έχουμε αφήσει στον ήλιο μερικές ώρες. Απαιτεί αργό ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά και συχνό γύρισμα, ενώ το αλατίζουμε στο μέσο του ψησίματος. Το σερβίρουμε σκέτο ή με ελάχιστο ξίδι.
  • Καλαμάρι και σουπιά θέλουν σύντομο ψήσιμο, διαφορετικά σκληραίνουν. Χαράζουμε επιφανειακά τη σάρκα τους με διαγώνιες χαρακιές και ψήνουμε κοντά στη φωτιά για 3-5 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με το μέγεθος.
  • Γαρίδες και καραβίδες για να μπουν στη σχάρα πρέπει να είναι μεγάλες. Ψήνονται αλατισμένες, για 2' από κάθε πλευρά.
  • Ιδέα: Το ελληνικό μπλε καβούρι στη σχάρα είναι μοναδικός μεζές! Μετά από ένα σύντομο ζεμάτισμα θα το ψήσουμε κοντά στη φωτιά 4-6 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με το μέγεθος. Το ανοίγουμε και σερβίρουμε με λαδολέμονο. 
  • Και τα συνοδευτικά; Το ψάρι ταιριάζει με ενισχυμένες σαλάτες -ταμπουλέ με μπόλικο μαϊντανό και δυόσμο, έναν ντάκο ή μια νισουάζ με πατάτες, φασολάκια, αντζούγιες- και χόρτα ή αμπελοφάσουλα, που θα το πλαισιώσουν επιτυχημένα. Τα ψητά λαχανικά, που θα μπουν συγχρόνως στην ψησταριά, αποτελούν, επίσης, καλή ιδέα.