Δείτε το ωράριο καταστημάτων My market τη Μεγάλη Εβδομάδα (εδώ) και των καταστημάτων My market Local από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα (εδώ)
BBQ με κρεατικά
Στη σχάρα το βάρος πέφτει στην πρώτη ύλη. Εμπιστευτείτε έναν κρεοπώλη που γνωρίζετε και βεβαιωθείτε ότι τα κρέατα είναι σιτεμένα. Το τρίπτυχο της επιτυχίας: σωστό κρέας, σωστό κόψιμο, σωστό μαρινάρισμα. Και, βέβαια, σωστός ψήστης!
- Ωραία τα «μονοθεματικά» BBQ (π.χ. μόνο παϊδάκια), αλλά μια ποικιλία είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Μπορούμε να αρχίσουμε με λουκάνικα, να προχωρήσουμε σε μπιφτέκια ή κεμπάπ και να συνεχίσουμε με παϊδάκια ή κοτόπουλο.
- Η προετοιμασία αρχίζει από τη μαρινάδα, άρα από την «προηγουμένη»! Θα... παίξει όμορφα στο χοιρινό και στο κοτόπουλο ή σε ένα απλό μοσχαρίσιο σουβλάκι, όχι όμως στα τρυφερά αρνίσια παϊδάκια ή σε μια εκλεκτή σπαλομπριζόλα, γιατί θα χάσουμε τη γεύση τους. Όσο πιο εκλεκτό το κρέας, τόσο πιο απλό!
- Τα χοιρινά spare ribs και οι πανσέτες δέχονται πιο σύνθετες μαρινάδες, ενώ το κοτόπουλο πιο απλές. Για μια γλυκιά μαρινάδα θέλουμε 150 γρ. μέλι, 2 σκ. σκόρδο λιωμένες, χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ, 1/2 φλιτζ. φρέσκια τομάτα στον τρίφτη, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπίπερο. Για μια μαρινάδα για κοτόπουλο με βάση το γιαούρτι θέλουμε ένα κεσεδάκι γιαούρτι απλό, 1 κ.γ. κουρκουμά, 2 σκ. σκόρδο τριμμένες, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, φρέσκο δεντρολίβανο, λίγο μπούκοβο, αλατοπίπερο.
- Οτιδήποτε ψήσουμε πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αν μιλάμε για κάρβουνα, η φωτιά πρέπει να έχει «χωνέψει» και η σχάρα να τοποθετηθεί στα 7-10 εκατ. μακριά από αυτή. Τα κρεατικά γενικά αλατίζονται στο τέλος για να μη σκληρύνουν. Γυρνάμε τις μπριζόλες μόνο μια φορά, ενώ τα παϊδάκια συχνά.
- Δεν παραψήνουμε τα κρεατικά μας, γιατί χάνεται η νοστιμιά τους και σκληραίνουν. Ένα ψήσιμο για μπριζόλα μεσαίου πάχους με ροζ εσωτερικό θέλει περίπου 6' από κάθε πλευρά (medium well). Η χοιρινή ψήνεται λίγο παραπάνω.
- Μια δροσερή συνοδεία για τα ψητά μας είναι ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανός ή κόλιανδρος και λίγο γλυκό μπούκοβο.
- Για να ολοκληρώσουμε το τραπέζι, παράλληλα, ψήνουμε: πατάτες στο αλουμινόχαρτο, πιπεριές Φλωρίνης, μελιτζάνες (που θα σερβίρουμε με τριμμένο σκόρδο, μαϊντανό, ελαιόλαδο) και άλλα λαχανικά. Απαραίτητο ένα ντιπ (φέτας, πιπεριάς ή γιαουρτιού) και μια δροσερή σαλάτα.
- Το θέμα «ψωμί» το λύνουμε με μια ποικιλία από πίτες (αραβικές, κυπριακές ή για σουβλάκι).