BBQ με κρεατικά

BBQ με κρεατικά

Στη σχάρα το βάρος πέφτει στην πρώτη ύλη. Εμπιστευτείτε έναν κρεοπώλη που γνωρίζετε και βεβαιωθείτε ότι τα κρέατα είναι σιτεμένα. Το τρίπτυχο της επιτυχίας: σωστό κρέας, σωστό κόψιμο, σωστό μαρινάρισμα. Και, βέβαια, σωστός ψήστης!

- Ωραία τα «μονοθεματικά» BBQ (π.χ. μόνο παϊδάκια), αλλά μια ποικιλία είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Μπορούμε να αρχίσουμε με λουκάνικα, να προχωρήσουμε σε μπιφτέκια ή κεμπάπ και να συνεχίσουμε με παϊδάκια ή κοτόπουλο.

- Η προετοιμασία αρχίζει από τη μαρινάδα, άρα από την «προηγουμένη»! Θα... παίξει όμορφα στο χοιρινό και στο κοτόπουλο ή σε ένα απλό μοσχαρίσιο σουβλάκι, όχι όμως στα τρυφερά αρνίσια παϊδάκια ή σε μια εκλεκτή σπαλομπριζόλα, γιατί θα χάσουμε τη γεύση τους. Όσο πιο εκλεκτό το κρέας, τόσο πιο απλό!

- Τα χοιρινά spare ribs και οι πανσέτες δέχονται πιο σύνθετες μαρινάδες, ενώ το κοτόπουλο πιο απλές. Για μια γλυκιά μαρινάδα θέλουμε 150 γρ. μέλι, 2 σκ. σκόρδο λιωμένες, χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ, 1/2 φλιτζ. φρέσκια τομάτα στον τρίφτη, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπίπερο. Για μια μαρινάδα για κοτόπουλο με βάση το γιαούρτι θέλουμε ένα κεσεδάκι γιαούρτι απλό, 1 κ.γ. κουρκουμά, 2 σκ. σκόρδο τριμμένες, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, φρέσκο δεντρολίβανο, λίγο μπούκοβο, αλατοπίπερο.

- Οτιδήποτε ψήσουμε πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αν μιλάμε για κάρβουνα, η φωτιά πρέπει να έχει «χωνέψει» και η σχάρα να τοποθετηθεί στα 7-10 εκατ. μακριά  από αυτή. Τα κρεατικά γενικά αλατίζονται στο τέλος για να μη σκληρύνουν. Γυρνάμε τις μπριζόλες μόνο μια φορά, ενώ τα παϊδάκια συχνά.

- Δεν παραψήνουμε τα κρεατικά μας, γιατί χάνεται η νοστιμιά τους και σκληραίνουν. Ένα ψήσιμο για μπριζόλα μεσαίου πάχους με ροζ εσωτερικό θέλει περίπου 6' από κάθε πλευρά (medium well). Η χοιρινή ψήνεται λίγο παραπάνω.

- Μια δροσερή συνοδεία για τα ψητά μας είναι ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανός ή κόλιανδρος και λίγο γλυκό μπούκοβο.

- Για να ολοκληρώσουμε το τραπέζι, παράλληλα, ψήνουμε: πατάτες στο αλουμινόχαρτο, πιπεριές Φλωρίνης, μελιτζάνες (που θα σερβίρουμε με τριμμένο σκόρδο, μαϊντανό, ελαιόλαδο) και άλλα λαχανικά. Απαραίτητο ένα ντιπ (φέτας, πιπεριάς ή γιαουρτιού) και μια δροσερή σαλάτα.

- Το θέμα «ψωμί» το λύνουμε με μια ποικιλία από πίτες (αραβικές, κυπριακές ή για σουβλάκι).

 

Από την Ντίνα Γκρουμούτη