Αρακάς

Αρακάς

ΜΑΘΕ

  • Ο Mendel, «πατέρας της γενετικής» χρησιμοποίησε τον αρακά για την επιστημονική μελέτη της κληρονομικότητας.
  • Είναι ένα τρόφιμο που διχάζει, αφού κάποιοι τον αποκαλούν αμυλώδες λαχανικό ενώ άλλοι όσπριο.

ΦΑΕ

  • Προστατεύει την καρδιά & ενισχύει την υγεία των οστών χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ.
  • Αποτελεί εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρά μας από τη γήρανση.

ΖΗΣΕ

  • Ενισχύστε την πρόσληψη πρωτεΐνης συνδυάζοντας αρακά με ρύζι & μανιτάρια.
  • Βράστε τον για 1-2 λεπτά, αφήστε τον να κρυώσει & να στεγνώσει & αποθηκεύστε τον σε ειδική σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη.

Η ιστορία και η καταγωγή: 

Η ιστορία του αρακά ξεκίνησε στους αγρούς της κεντρικής Ασίας και της Ευρώπης πριν από χιλιάδες χρόνια. Υπάρχει αναφορά του στη Βίβλο, όπως επίσης φαίνεται ότι αρακά κατανάλωναν και στην αρχαία Αίγυπτο, Ελλάδα και Ρώμη. Ωστόσο, οι ποικιλίες που έχουμε μέχρι και σήμερα φαίνεται ότι αναπτύχθηκαν μόλις τον 16ο αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως το 19ο αιώνα ο Mendel χρησιμοποίησε τον αρακά για να θεμελιώσει τις αρχές της επιστήμης της γενετικής.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Ο αρακάς, γνωστός και ως μπιζέλι, με τις καταπράσινες μπίλιες του, είναι ένα τρόφιμο που κοσμεί συχνά το τραπέζι μας. Ο πιο ευρέως τρόπος μαγειρέματος είναι ο παραδοσιακός λαδερός αρακάς, συνήθως με πατάτες, καρότο ή άλλα λαχανικά. Παρόλα αυτά, ο βρασμένος αρακάς μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες ή σε ρύζι, να συνοδεύσει κρέας ή κοτόπουλο ή ακόμα να γίνει νόστιμος πουρές.

Good for you:

Ο αρακάς είναι ένα τρόφιμο που διχάζει, αφού κάποιοι τον αποκαλούν αμυλώδες λαχανικό ενώ άλλοι όσπριο. Μπορεί, λόγω του αμύλου που περιέχει, να αποδίδει περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με άλλα λαχανικά, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως αποτελεί μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Πρώτα απ’ όλα, αποτελεί μια σημαντική πηγή υδατανθράκων, που προσφέρουν ενέργεια τόσο στο σώμα όσο και στον εγκέφαλο, και φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της κατανάλωσης αρακά συσχετίζεται με την υγεία των οστών. Πιο συγκεκριμένα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, που «είναι υπεύθυνη» για τη μεταφορά ασβεστίου στο εσωτερικό των οστών. Επιπλέον, είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (κυρίως φυλλικού οξέος και Β1 αλλά και Β6), που μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, ένα μόριο που μειώνει την οστική μάζα και προκαλεί οστεοπόρωση. Η ομοκυστεΐνη οδηγεί επίσης και στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας, έτσι οι συγκεκριμένες βιταμίνες έχουν και καρδιοπροστατευτικό ρόλο. Παράλληλα, ο αρακάς έχει υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C, που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στο σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος, ενώ αποτελεί και εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρά μας από τη γήρανση.

Πώς να τα επιλέξετε και να τα συντηρήσετε:

  • Επιλέξτε τα πιο μικρά, τρυφερά «φασολάκια» με έντονο πράσινο χρώμα.
  • Προσέξτε  η φλούδα τους να μην είναι πολύ χοντρή και να μην έχει κιτρινίσει.
  • Από τη στιγμή που ο αρακάς θα μπει στο ψυγείο, δεν αντέχει για πάνω από μερικές ημέρες.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να τον καταψύξετε, αφού τον βράσετε για 1-2 λεπτά και τον αφήσετε να κρυώσει και να στεγνώσει. Αποθηκεύοντάς τον μέσα σε ειδική σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη, μπορείτε να τον διατηρήσετε για αρκετούς μήνες.

Extra Tip … για φάγωμα!

  • Ο αρακάς και τα φασολάκια γίνονται μόνο λαδερά; Δε χρειάζεται, αρκεί να έχετε λίγη φαντασία! Συνδυάστε βρασμένα φασολάκια και αρακά με βραστά αυγά και σπιτικό πέστο μαϊντανού. Ιδανική επιλογή για όσους αγαπούν τη γυμναστική αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και μέταλλα, όπως σίδηρος και μαγγάνιο, που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του σώματος.
  • Αγαπάτε τις βελουτέ σούπες; Αν ναι, συνδυάστε τον αρακά με πατάτα, φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, άνηθο και λίγο λάδι που θα σας δώσει ενέργεια και θα σας προσφέρει αντιοξειδωτικά, τη φυσική ασπίδα του οργανισμού σας!

1 μερίδα λαχανικών μεταφράζεται ως…

… ½ φλιτζάνι βρασμένου αρακά  (~80g) που μας δίνουν ~67 θερμίδες

 Αρακάς: μπίλιες γεμάτες υγεία  

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, βιταμίνες του συμπλέγματος B και αντιοξειδωτικά: Η πράσινη πηγή ενέργειας κι ευεξίας της άνοιξης

Αρακάς: μπίλιες γεμάτες υγεία. Συνδυασμός θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην

  • Σκελετική υγεία
  • Υγεία της καρδιάς
  • Στην ομαλή λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος
  • Λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Αρακάς βρασμένος:

  • Πλούσια περιεκτικότητα σε νερό
  • Χωρίς  λιπαρά/κορεσμένα λιπαρά
  • Χωρίς αλάτι/ νάτριο
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ
  • Πηγή βιταμίνης Α
  • Πηγή βιταμίνης C
  • Πηγή θειαμίνης (Β1)
  • Πηγή φυλλικού οξέος
  • Πηγή μαγγανίου