Η ιστορία του αρακά ξεκίνησε στους αγρούς της κεντρικής Ασίας και της Ευρώπης πριν από χιλιάδες χρόνια. Υπάρχει αναφορά του στη Βίβλο, όπως επίσης φαίνεται ότι αρακά κατανάλωναν και στην αρχαία Αίγυπτο, Ελλάδα και Ρώμη. Ωστόσο, οι ποικιλίες που έχουμε μέχρι και σήμερα φαίνεται ότι αναπτύχθηκαν μόλις τον 16ο αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως το 19ο αιώνα ο Mendel χρησιμοποίησε τον αρακά για να θεμελιώσει τις αρχές της επιστήμης της γενετικής.
Ο αρακάς, γνωστός και ως μπιζέλι, με τις καταπράσινες μπίλιες του, είναι ένα τρόφιμο που κοσμεί συχνά το τραπέζι μας. Ο πιο ευρέως τρόπος μαγειρέματος είναι ο παραδοσιακός λαδερός αρακάς, συνήθως με πατάτες, καρότο ή άλλα λαχανικά. Παρόλα αυτά, ο βρασμένος αρακάς μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες ή σε ρύζι, να συνοδεύσει κρέας ή κοτόπουλο ή ακόμα να γίνει νόστιμος πουρές.
Ο αρακάς είναι ένα τρόφιμο που διχάζει, αφού κάποιοι τον αποκαλούν αμυλώδες λαχανικό ενώ άλλοι όσπριο. Μπορεί, λόγω του αμύλου που περιέχει, να αποδίδει περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με άλλα λαχανικά, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως αποτελεί μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Πρώτα απ’ όλα, αποτελεί μια σημαντική πηγή υδατανθράκων, που προσφέρουν ενέργεια τόσο στο σώμα όσο και στον εγκέφαλο, και φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της κατανάλωσης αρακά συσχετίζεται με την υγεία των οστών. Πιο συγκεκριμένα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, που «είναι υπεύθυνη» για τη μεταφορά ασβεστίου στο εσωτερικό των οστών. Επιπλέον, είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (κυρίως φυλλικού οξέος και Β1 αλλά και Β6), που μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, ένα μόριο που μειώνει την οστική μάζα και προκαλεί οστεοπόρωση. Η ομοκυστεΐνη οδηγεί επίσης και στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας, έτσι οι συγκεκριμένες βιταμίνες έχουν και καρδιοπροστατευτικό ρόλο. Παράλληλα, ο αρακάς έχει υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C, που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στο σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος, ενώ αποτελεί και εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρά μας από τη γήρανση.
… ½ φλιτζάνι βρασμένου αρακά (~80g) που μας δίνουν ~67 θερμίδες
Αρακάς: μπίλιες γεμάτες υγεία. Συνδυασμός θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην