«Ρίξε λίγο ακόμα αλατάκι», πόσες φορές δεν το έχουμε πει την ώρα που τρώμε, αλήθεια;
Δεν είναι κακό, αρκεί να ξέρουμε πότε να σταματήσουμε να ρίχνουμε. Αυτό μας το λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WorldHealthOrganization, WHO) αλλά και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EuropeanFoodSafetyAuthority, EFSA).
Συστήνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού στους ενήλικες σε 5-6 γραμμάρια την ημέρα*, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1 κουταλάκι του γλυκού.
* Υπάρχουν και εξαιρέσεις: τα άτομα που εκτελούν έντονη άσκηση και έχουν απώλειες αλατιού μέσω της εφίδρωσης, χρειάζεται να τις αναπληρώσουν για να αποφύγουν τις μυϊκές κράμπες.
Στην παραπάνω περίπτωση, η συνιστώμενη πρόσληψη ενδέχεται να μην ισχύει.
Ιδρώστε στο γυμναστήριο, λοιπόν! Θα μένετε fit, θα τρώτε και λίγο παραπάνω αλάτι!
Παρά τις συστάσεις, βέβαια, οι περισσότεροι δεν ακούμε και μάλλον, το προτιμούμε… αλμυρό, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης που διεξήχθη στη Βόρεια Ελλάδα (SING-SaltIntakeinNorthern Greece), η μέση πρόσληψη αλατιού ήταν 10,7g ημερησίως, διπλάσια δηλαδή ποσότητα από τις συστάσεις!