Το μαγειρικό αλάτι, λοιπόν, είναι μια χημική ένωση που αποτελείται από νάτριο και χλώριο. Η αναλογία τους είναι 40-60, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι σε 1 γραμμάριο αλατιού αντιστοιχούν 0,4 γραμμάρια νατρίου και 0,6 γραμμάρια χλωρίου.
Από τα παραπάνω δύο στοιχεία, ο ένοχος είναι το νάτριο. Ένοχος για την υπέρταση, δηλαδή. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες συστάσεις και ερευνητικά δεδομένα τονίζουν την ανάγκη να περιορίσουμε την κατανάλωσή του αλατιού. Ναι μεν χαρίζει γεύση στη ζωή και στα γεύματά μας, αλλά αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες εμφάνισης υπέρτασης.
Γι’ αυτό, καλό είναι να προσέχουμε και να καταναλώνουμε αλάτι με φειδώ.
Δείτε παρακάτω 9+1 τρόπους για να μειώσετε το αλάτι και να τρώτε νόστιμα: