Εμείς επισφραγίζουμε τις συμφωνίες με την υπογραφή μας. Κάποτε, όμως, στην αρχαία Ελλάδα, η επισφράγιση γινόταν με το αλάτι, αφού για τους αρχαίους Έλληνες συμβόλιζε την αλληλεγγύη και τη φιλία. Φυσικά, το αλάτι υπήρξε πολύτιμος σύμμαχος της ανθρωπότητας και ως συντηρητικό για τη διατήρηση των τροφίμων, πριν την ανακάλυψη της ψύξης. Κρέατα, ψάρια, τυριά κτλ., επιμήκυναν τη διάρκεια ζωής τους βουτηγμένα στο αλάτι και μπορούσαν να μεταφερθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις, χωρίς ν’ αλλοιωθούν. Ευτυχώς, κάποτε το αλάτι πήρε τη θέση που του αξίζει στην κουζίνα και από τότε, η μαγειρική το λατρεύει. Είναι να μην το λατρεύει με τη νοστιμιά που δίνει στο φαγητό;
Τι είναι, όμως, το αλάτι;
Με απλά λόγια, είναι μια χημική ένωση που αποτελείται από νάτριο και χλώριο. Από τα 2 στοιχεία, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο νάτριο, καθώς αυτό είναι «ο ένοχος» για την υπέρταση. Και μπορεί το νάτριο του αλατιού να συνδέεται με την υπέρταση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το αλάτι δεν είναι ουσιαστικό για τον οργανισμό μας.
Αντιθέτως! Μας κάνει καλό, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.
Ας το εξηγήσουμε με απλά λόγια: το νάτριο και το χλώριο αποτελούν δύο από τους βασικότερους ηλεκτρολύτες, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν:
Να τρώτε αλάτι επομένως, αλλά χωρίς ξεφεύγετε. Αν αφεθείτε και το καταναλώνετε υπέρμετρα, τότε αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, δηλαδή υπέρτασης. Είναι μια ασθένεια που συνδέεται στενά με χρόνια προβλήματα υγείας όπως τα καρδιαγγειακά. Κι αυτά, δεν αφορούν μόνο τους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και τους νεότερους, αφού τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίζονται σε όλο και πιο νεαρές ηλικίες.
Προσοχή και στους νέους, λοιπόν. Το αλάτι θέλει μέτρο σε κάθε ηλικία.