Αγκινάρα

Αγκινάρα

ΜΑΘΕ

  • Οι ρίζες της φαίνεται να ξεκινούν στην Αφρική ενώ «άνθισε» & στη Μεσόγειο.
  • Μύθοι θέλουν να πήρε το όνομα της (Cynara) από το Δία.

ΦΑΕ

  • Για γερά οστά δοκιμάστε αγκινάρες σε μια σαλάτα με αμύγδαλα & μπρόκολο σε συνδυασμό με ψητό γαύρο ή σαρδέλες.
  • Ψήστε τις στο φούρνο με λεμόνι, ελαιόλαδο, βασιλικό, μέντα & μαϊντανό & συνδυάστε με ένα φιλέτο μοσχάρι ή συκώτι & μπρόκολο

ΖΗΣΕ

  • Η υψηλή περιεκτικότητας της σε φυλλικό οξύ ενισχύει την ομαλή λειτουργία του νευρικού & καρδιαγγειακού συστήματος.
  • Πλούσια σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην υγεία του εντέρου & στο μεταγευματικό κορεσμό.

Η ιστορία και η καταγωγή:

Οι ρίζες της φαίνεται να ξεκινούν στην Αφρική και πιθανόν την Αλγερία, ενώ «άνθισε» και στη Μεσόγειο. Από άλλους θεωρούνταν λαχανικό – κάκτος, ενώ μύθοι θέλουν να πήρε το όνομά της (Cynara) από το Δία. Στην Ελλάδα, παράγεται σε διαφορετικές περιοχές και ποικιλίες για αυτό μπορούμε να τη συναντήσουμε στην αγορά ακόμη και τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο, αλλά σε μεγαλύτερη αφθονία συναντάμε τις ποικιλίες που ευδοκιμούν την άνοιξη.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Το περίβλημα της αγκινάρας είναι τραχύ και σκληρό, με φύλλα που φέρουν αγκάθια και συνήθως δεν τρώγονται. Το εδώδιμο μέρος της δηλαδή η καρδιά και η βάση της καρδιάς αποτελούν ένα εύγευστο και μεστό λαχανικό που χρησιμοποιείται σε μαγειρικές παρασκευές ή ακόμη και ως τουρσί.

Good for you:

Η αγκινάρα είναι ένα λαχανικό όπου βρασμένο ή μαγειρεμένο εμφανίζει υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ ένα συστατικό που συμμετέχει στη δημιουργία και τη διόρθωση των κυττάρων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων (μαζί με την Β12) και την ομαλή λειτουργία του νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Παράλληλα, περιέχει μαγγάνιο συστατικό με αντιοξειδωτική ικανότητα που συμβάλλει στην δημιουργία οστών και την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού. Στις αγκινάρες συναντάμε, επίσης, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Κ συνδυασμό συστατικών που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των οστών αλλά και χαλκό και βιταμίνη C συστατικά με αντιοξειδωτική δράση που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του κολλαγόνου και των αρθρώσεων. Την ίδια στιγμή η αγκινάρες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες συμβάλλοντας τόσο στην υγεία του εντέρου όσο και στον κορεσμό όταν συνοδεύουν τα γεύματά μας. Από την αρχαιότητα ακόμη οι αγκινάρες φημίζονταν για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες και πολλές φορές σήμερα ακούμε για τις super ιδιότητές τους. Στην πραγματικότητα, το εκχύλισμα φύλλων και ρίζας αγκινάρας, έχει γίνει διάσημο τα τελευταία χρόνια μέσω σύγχρονων ερευνών που αποκαλύπτουν την θετική επίδραση στη λειτουργία του συκωτιού, στη μείωση επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, την παραγωγή χολής και το ευερέθιστο έντερο. Η θετική του επίδραση, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί με περισσότερες μελέτες. Η βραστή αγκινάρα φαίνεται επίσης να έχει θετική επίδραση στον γλυκαιμικό έλεγχο και την έκκριση ινσουλίνης σε υγιή άτομα. Προσοχή απαιτείται στην κατανάλωσή τους με πέτρες στη χολή και φραγμένο χοληδόχο πόρο. 

Πώς να τις επιλέξετε και να τις συντηρήσετε:

  • Επιλέξτε παχουλές, βαριές για το μέγεθος τους αγκινάρες με σφιχτά κλεισμένα φύλλα.
  • Τραβήξτε ελαφρώς ένα φύλλο για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει εσωτερικά μαύρα στίγματα.
  • Αποθηκεύστε τις αγκινάρες στο ψυγείο για 1 εβδομάδα, σε πλαστική σακούλα.
  •  Φροντίστε να είναι στεγνές για την αποφυγή ανάπτυξης μούχλας.

Extra Tip … για φάγωμα!

  • Για γεύματα που αγαπούν το πνεύμα και τη ζωντάνια... Ψήστε αγκινάρες στο φούρνο με λεμόνι, ελαιόλαδο, βασιλικό, μέντα και μαϊντανό και συνδυάστε με ένα φιλέτο μοσχάρι ή συκώτι και μπρόκολο για ένα γεύμα πλούσιο σε φυλλικό οξύ, Β12 και σίδηρο.
  • Για γεύματα που θα σας χορτάσουν και ταυτόχρονα θα συνεισφέρουν στον νευρικό και μυϊκό σύστημα προσθέστε την καρδιά της αγκινάρας σε σως, σαλάτες, πίτσες, σούπες, σάντουιτς και ζυμαρικά σε συνδυασμό με τυρί ή κρέας χαμηλών λιπαρών.
  • Δοκιμάστε αγκινάρες σε μια σαλάτα με αμύγδαλα και μπρόκολο σε συνδυασμό με ψητό γαύρο ή σαρδέλες για ένα γεύμα που θα ενισχύσει την οστική σας υγεία.

1 μερίδα λαχανικών μεταφράζεται ως…

... 1/2 φλ. καρδιές αγκινάρας τεμαχισμένες και βρασμένες  ή 1 μικρή καρδιά (~45 θερμίδες)

Αγκινάρα: το κρυφό θρεπτικό μπουμπούκι

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά: Το κρυφό θρεπτικό μπουμπούκι

Αγκινάρα: το κρυφό θρεπτικό μπουμπούκι. Συνδυασμός θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην

  • Υγεία των οστών
  • Υγεία της καρδιάς και των νεύρων
  • Την άμυνα του οργανισμού
  • Την υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος

Βραστή αγκινάρα:

  • Πλούσια περιεκτικότητα σε νερό
  • Χωρίς λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά
  • Πηγή φυτικών ινών
  • Πηγή βιταμίνης Κ
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ
  • Χωρίς αλάτι/ νάτριο
  • Περιέχει φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο (πηγή ωμή), μαγγάνιο, χαλκό, βιταμίνη C (πηγή όταν είναι ωμή)