Οι ρίζες της φαίνεται να ξεκινούν στην Αφρική και πιθανόν την Αλγερία, ενώ «άνθισε» και στη Μεσόγειο. Από άλλους θεωρούνταν λαχανικό – κάκτος, ενώ μύθοι θέλουν να πήρε το όνομά της (Cynara) από το Δία. Στην Ελλάδα, παράγεται σε διαφορετικές περιοχές και ποικιλίες για αυτό μπορούμε να τη συναντήσουμε στην αγορά ακόμη και τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο, αλλά σε μεγαλύτερη αφθονία συναντάμε τις ποικιλίες που ευδοκιμούν την άνοιξη.
Το περίβλημα της αγκινάρας είναι τραχύ και σκληρό, με φύλλα που φέρουν αγκάθια και συνήθως δεν τρώγονται. Το εδώδιμο μέρος της δηλαδή η καρδιά και η βάση της καρδιάς αποτελούν ένα εύγευστο και μεστό λαχανικό που χρησιμοποιείται σε μαγειρικές παρασκευές ή ακόμη και ως τουρσί.
Η αγκινάρα είναι ένα λαχανικό όπου βρασμένο ή μαγειρεμένο εμφανίζει υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ ένα συστατικό που συμμετέχει στη δημιουργία και τη διόρθωση των κυττάρων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων (μαζί με την Β12) και την ομαλή λειτουργία του νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Παράλληλα, περιέχει μαγγάνιο συστατικό με αντιοξειδωτική ικανότητα που συμβάλλει στην δημιουργία οστών και την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού. Στις αγκινάρες συναντάμε, επίσης, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Κ συνδυασμό συστατικών που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των οστών αλλά και χαλκό και βιταμίνη C συστατικά με αντιοξειδωτική δράση που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του κολλαγόνου και των αρθρώσεων. Την ίδια στιγμή η αγκινάρες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες συμβάλλοντας τόσο στην υγεία του εντέρου όσο και στον κορεσμό όταν συνοδεύουν τα γεύματά μας. Από την αρχαιότητα ακόμη οι αγκινάρες φημίζονταν για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες και πολλές φορές σήμερα ακούμε για τις super ιδιότητές τους. Στην πραγματικότητα, το εκχύλισμα φύλλων και ρίζας αγκινάρας, έχει γίνει διάσημο τα τελευταία χρόνια μέσω σύγχρονων ερευνών που αποκαλύπτουν την θετική επίδραση στη λειτουργία του συκωτιού, στη μείωση επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, την παραγωγή χολής και το ευερέθιστο έντερο. Η θετική του επίδραση, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί με περισσότερες μελέτες. Η βραστή αγκινάρα φαίνεται επίσης να έχει θετική επίδραση στον γλυκαιμικό έλεγχο και την έκκριση ινσουλίνης σε υγιή άτομα. Προσοχή απαιτείται στην κατανάλωσή τους με πέτρες στη χολή και φραγμένο χοληδόχο πόρο.
... 1/2 φλ. καρδιές αγκινάρας τεμαχισμένες και βρασμένες ή 1 μικρή καρδιά (~45 θερμίδες)
Αγκινάρα: το κρυφό θρεπτικό μπουμπούκι. Συνδυασμός θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην
Βραστή αγκινάρα: