Τα αγαπημένα μας αφεψήματα έχουν οφέλη και θέλουμε να τα ξέρουμε.
Μια ματιά παρακάτω μας τα αποκαλύπτει:
Βαλεριάνα
Άγχος; Στρες; .. Η βαλεριάνα μας δίνει ένα χεράκι για να τα καταπολεμήσουμε, αφού είναι ένα φυσικό χαλαρωτικό ρόφημα. Μας βοηθάει επίσης, να ανακουφιστούμε και από ορισμένους τύπους πόνου (π.χ. πονοκέφαλος, πόνοι κατά την έμμηνο ρύση κ.ά.)
Μην σκάτε λοιπόν, πιείτε μια βαλεριάνα και μπείτε σε κατάσταση ζεν.
Δίκταμο
Και τι δεν κάνει το ταπεινό δίκταμο. Τονώνει τον οργανισμό, μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση τραυμάτων και να μας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο ή τον πονόδοντο.
Ευκάλυπτος
Οι γιαγιάδες μας κάτι ήξεραν που μας έδιναν να πιούμε ευκάλυπτο, όταν αρρωσταίναμε. Ο ευκάλυπτος βοηθά στη μείωση του βήχα της γρίπης και του πονόλαιμου, ενώ τα αρωματικά του φύλλα έχουν αντισηπτικές και αντιπυρετικές ιδιότητες.
Εχινάκεια
Ακόμα ένα βότανο που μας ανακουφίζει στο κρύωμα, το οποίο ανακαλύψαμε ξανά! Η εχινάκεια πρωταγωνιστεί ανάμεσα στα βότανα που εμπλέκονται στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις.
Κακάο
Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Κι αυτό από μόνο του είναι ένας λόγος για να το αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο.
Καφές
Ένα καφεδάκι παρακαλώ.. Οι περισσότεροι το αναζητάμε το πρωί για να μας ξυπνήσει ή το απόγευμα για να μας τονώσει. Και δικαίως. Λόγω της κύριας δραστικής ουσίας που περιέχει ο καφές, της καφεΐνης, μας «ξυπνάει» και συμβάλλει στην εγρήγορση αλλά και στη σωματική απόδοση.
Υπάρχει όμως ακόμα μία ευεργετική δράση του καφέ. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι έχει πιθανή προστατευτική δράση και σε παραμέτρους της υγείας όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης και χρόνιες εκφυλιστικές νόσοι, όπως το Parkinson και το Alzheimer.
Λουίζα
Σας έπεσε βαρύ το φαγητό; Η λουίζα θα σας βοηθήσει ν’ αντιμετωπίσετε τη δυσπεψία και το φούσκωμα. Παράλληλα, θα συμβάλλει και στην τόνωση του δέρματος. Επιπλέον, η λουίζα φαίνεται πως έχει και αντιπυρετική δράση.
Έχει και ωραίο όνομα η λουίζα, αυτό πού το πάτε;
Μέντα
Το άρωμα της μέντας δεν παίζεται. Αλλά εδώ θα μιλήσουμε για το κύριο συστατικό της, που είναι η μενθόλη και βοηθά στο ανώτερο αναπνευστικό και στη μείωση των συμπτωμάτων της καταρροής, του πονοκεφάλου και της ναυτίας. Η μενθόλη που περιέχει η μέντα έχει αντιβακτηριακές και αναλγητικές ιδιότητες και φαίνεται πως βοηθά στην θεραπεία του κρυολογήματος.
Τζίντζερ (Ginger)
Γνωστό και ως πιπερόριζα, το ginger είναι πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βοηθά στην καταπολέμηση της ναυτίας και του πονοκεφάλου ενώ φαίνεται να έχει και αντιπυρετική δράση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εισπνοές για την βουλωμένη μύτη.
Τσάι
Το εναλλακτικό του καφέ είναι το τσάι. Η κατανάλωση τσαγιού έχει συνδεθεί με την τόνωση και την ευεξία κυρίως επειδή περιέχει καφεΐνη. Καλό είναι όμως να πίνουμε και πράσινο και μαύρο τσάι, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που συνδέονται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.
Τσάι του βουνού
Οι βουνίσιοι κάτοικοι της επαρχίας το μαζεύουν και κάτι ξέρουν που το κάνουν. Το τσάι του βουνού έχει αντιμικροβιακές, αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, ενώ παράλληλα ανακουφίζει από τη δυσπεψία και τον στομαχόπονο.
Φασκόμηλο
Ένα φασκόμηλο την ημέρα, το κρύωμα το κάνει πέρα. Το αφέψημα του φασκόμηλου μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις και τον πονόλαιμο.
Προσοχή! Να αποφεύγεται η κατανάλωσή του κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.
Χαμομήλι
Το λένε ταπεινό χαμομηλάκι, αλλά στην πραγματικότητα, το χαμομήλι είναι ένας ισχυρός εχθρός του στρες, καθώς έχει την ιδιότητα να μας ηρεμεί, ενώ παράλληλα έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ταυτόχρονα, είναι φίλος του πεπτικού μας συστήματος και μπορεί να μας ανακουφίσει κι από το φούσκωμα. Αν έχετε στρες και φούσκωμα δηλαδή, το χαμομήλι είναι η λύση.