Το αχλάδι είναι ένα φρούτο που λίγο πολύ όλοι γνωρίζετε και έχετε δοκιμάσει. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι πως βιολογικά, το αχλάδι συγγενεύει με το τριαντάφυλλο! Αν και η προέλευσή του ανιχνεύεται 3.000 χρόνια πριν στη Δυτική Ασία, υπάρχουν κάποιες υποθέσεις ότι η ιστορία του έχει ρίζες στη λίθινη εποχή! Ο Όμηρος στην Οδύσσεια το αποκάλεσε «δώρο των θεών» ενώ στην εποχή του Λουδοβίκου XIV αποτελούσε είδος πολυτελείας. Επιστρέφοντας, όμως, στο σήμερα, υπάρχουν αρκετές ποικιλίες αχλαδιών. Στην Ελλάδα οι πιο δημοφιλείς είναι τα κρυστάλλια, που έχουν κιτρινοπράσινο χρώμα και λευκή σάρκα αλλά και οι περίφημες κοντούλες του καλοκαιριού -πράσινες και μικρότερες σε μέγεθος- που ξεχωρίζουν για το έντονο άρωμα και τη γλυκιά γεύση τους. Από τη διατροφική σκοπιά, τα αχλάδια, αν και έχουν λίγες θερμίδες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και προστατεύουν τον οργανισμό από την εμφάνιση ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά. Επιπλέον, περιέχουν συστατικά με αντιοξειδωτική δράση, όπως η βιταμίνη C, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, η βιταμίνη K που συμμετέχει τόσο στην πήξη του αίματος όσο και στην δημιουργία των οστών αλλά και χαλκό που συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και την παραγωγή μελανίνης. Επιπλέον, θεωρούνται υποαλλεργικά φρούτα με ελάχιστη πιθανότητα να προκαλέσουν παρενέργειες και γι’ αυτό το λόγο συχνά συστήνεται η κατανάλωσή τους σε βρέφη αλλά και άτομα που εμφανίζουν αλλεργίες.
Αχλάδια ωμά 1 μικρό (148g) |
||
Θρεπτικά συστατικά |
Ποσότητα θρ. συστατικών |
% ΠΠΑ |
Ενέργεια – Θερμίδες |
84 kcal |
4,2% |
Νερό |
83,96g |
|
Συνολικά/Κορεσμένα Λιπαρά |
0,21 g/0,033 g |
0,3% / 0,17 % |
Υδατάνθρακες/ σάκχαρα |
22,54 g / 14,43 g |
8,67%/ 16,03% |
Πρωτεΐνες |
0,53 g |
1,06% |
Φυτικές ίνες |
4,6 g |
|
Νάτριο |
1mg |
Χωρίς νάτριο/ αλάτι |
Βιταμίνη C |
6,4 mg |
8% |
Βιταμίνη Κ |
6,5mg |
8,67% |
Κάλιο |
172 mg |
8,6 % |
Χαλκός |
0,121 mg |
12,1 |
Πηγές: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (2016). www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp. U.S. Department of Agriculture.USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods. May 2016. *ΠΠΑ: Προσλαμβανόμενη ποσότητα αναφοράς ενός μέσου ενήλικα (8400 kj/ 2000kcal) |
Πώς να τα επιλέξετε και πώς να τα συντηρήσετε:
Δεδομένου ότι τα αχλάδια είναι πολύ ευπαθή όταν είναι ώριμα, τα αχλάδια που βρίσκετε στην αγορά θα είναι γενικά άγουρα και θα απαιτούν λίγες μέρες ωρίμανσης.
Αναζητήστε αχλάδια που να είναι σφιχτά αλλά όχι υπερβολικά σκληρά, με λείο δέρμα χωρίς χτυπήματα. Αποφύγετε όσα έχουν τρύπες ή σκούρα μαλακά σημεία.
Εάν δεν θα καταναλώσετε τα αχλάδια αμέσως μόλις ωριμάσουν, μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο ψυγείο όπου θα παραμείνουν φρέσκα για λίγες μέρες. Αν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης, τοποθετήστε τα σε μια τσάντα, περιστρέφοντάς τα περιστασιακά και κρατήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου.
Αποφύγετε να τα αποθηκεύσετε σε σφραγισμένες σακούλες ή περιορισμένους χώρους, όπου θα βρίσκονται το ένα πολύ κοντά στο άλλο, καθώς έτσι θα χαλάσουν πιο γρήγορα. Τοποθετήστε τα μακριά από τρόφιμα που μυρίζουν έντονα, καθώς έχουν την τάση να απορροφούν τις μυρωδιές.
Extra Tip … για φάγωμα!
Για ένα νόστιμο και πλήρες πρωινό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, προσθέστε σε ένα μπολ με γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών νιφάδες βρώμης, κομμάτια αχλαδιού, τριμμένο ginger και μέλι.