5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τα σάκχαρα
Τελικά για όλα φταίει η ζάχαρη; Σε αντίθεση με ο,τι νόμιζες μέχρι πρότινος, δεν είναι όλα τα είδη σακχάρων στην λίστα με τα απαγορευτικά.
Ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των υδατανθράκων, τη βασική πηγή ενέργειας για το σώμα και τον εγκέφαλό μας.
Δεν προσφέρουν μόνο γευστική απόλαυση αλλά προσδίδουν και χαρακτηριστικές ιδιότητες στα τρόφιμα, γι’ αυτό άλλωστε και χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία.
Με τον όρο «φυσικά σάκχαρα» αναφερόμαστε στα σάκχαρα που αποτελούν φυσικό συστατικό τροφίμων (φρούτα, λαχανικά) ή ροφημάτων (γάλα, χυμοί).
Ως «πρόσθετα σάκχαρα» χαρακτηρίζουμε αυτά που απομονώνονται ή παράγονται από τις φυσικές πηγές σακχάρων (π.χ. ζαχαρότευτλα) και έπειτα προστίθενται σε τρόφιμα/ροφήματα.
Tα φυσικά και τα πρόσθετα σάκχαρα είναι ίδια από πλευράς δομής ανεξαρτήτως προέλευσης, διαφέρουν, όμως, ως προς τα συστατικά που τα συνοδεύουν. Συχνά τα τρόφιμα/ροφήματα που περιέχουν φυσικά σάκχαρα είναι πηγές βιταμινών, φυτικών ινών, ιχνοστοιχείων κ.λπ. Αντιθέτως, τα περισσότερα τρόφιμα/ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα είναι φτωχά σε θρεπτική αξία ή ακόμα περιέχουν συστατικά που συστήνεται να αποφεύγουμε όπως τα κορεσμένα λιπαρά.