Λύκειο Παντελής Παντελιάδης
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗ.
Το νέο κτήριο, του Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης φέρει το όνομα του ιδρυτή της METRO (My market, METRO Cash & Carry) και της ΟΠΤΙΜΑ-ΗΠΕΙΡΟΣ, Παντελή Παντελιάδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2022 και είναι δωρεά της οικογένειας Παντελιάδη προς το σχολείο που φοίτησε ο ίδιος.
Ο Παντελής Παντελιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Όντας παιδί μιας πολύτεκνης και φτωχής οικογένειας, έγινε δεκτός το 1948 στο Γυμνάσιο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης που τότε λειτουργούσε ως ένα Σχολείο με βασική αποστολή την παροχή εκπαίδευσης σε παιδιά απόρων οικογενειών της Ελληνικής επαρχίας.
Υπήρξε Επίτιμος Έφορος (Honorary Trustee), στο Συμβούλιο της Διοίκησης της Σχολής, και διαχρονικά στήριζε το ιστορικό Πρόγραμμα Υποτροφιών του Ιδρύματος χορηγώντας πολλαπλές Υποτροφίες για παιδιά άπορων οικογενειών της Μακεδονίας και της Ηπείρου.
Με αφορμή την ανέγερση νέου κτηρίου που στεγάζει το Γενικό και το Επαγγελματικό Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, η οικογένεια Παντελιάδη, προς τιμήν του εκλιπόντος Παντελή Παντελιάδη, έγινε Δωρητής για το πολύ σημαντικό αυτό έργο, συνολικού προϋπολογισμού €1.200.000.
Το «Λύκειο Παντελής Παντελιάδης» λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2022. Πρόκειται για εγκαταστάσεις σχεδιασμένες με σημείο αναφοράς τα πιο σύγχρονα πρότυπα κατασκευής, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές, αλλά και μελλοντικές ανάγκες του εκπαιδευτικού και κοινωνικού έργου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.
Το «Pantelis Panteliadis High School» είναι συμβατό με τα υφιστάμενα σχολικά κτήρια, όπως και με την αισθητική της ενδιάμεσης πλατείας, η οποία πρόσφατα ανακατασκευάστηκε. Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο, συνολικής επιφάνειας 810 τετραγωνικών μέτρων κύριας χρήσης και 405 τετραγωνικών μέτρων υπόγειο. Στον πρώτο όροφο, πάνω από τους χώρους διοίκησης του ισογείου, διαμορφώθηκαν δύο κοινόχρηστοι χώροι εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Το κτήριο καλύπτει τις προδιαγραφές του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) που προβλέπει εκτεταμένο εμβαδόν ανοιγμάτων για το φυσικό φωτισμό του κάθε χώρου, περίπου εννέα τετραγωνικών μέτρων ανά αίθουσα. Να σημειωθεί ότι ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός έχει στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτηρίου. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό πραγματοποίησε το γραφείο “406 architects”.