Ανήκει στις ελληνικές ποικιλίες ελιάς και καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση γύρω από την πόλη της Καλαμάτας (εξού και η ονομασία της) ενώ σε μικρότερη έκταση, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ο καρπός τους είναι μυτερός και καμπυλωτός στη βάση, σαν ρώγα σταφυλιού «Αετονύχι», γι’ αυτό λέγεται και Αετονυχολιά. Είναι συμπαγείς και τραγανές, με διακριτική φρουτώδη γεύση, αλμυρή, ελαφρώς πικρή και ξυδάτη. Αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής χωριάτικης σαλάτας, οι ελιές Καλαμών είναι σίγουρα οι πολυφωτογραφημένες σταρ της χώρας μας.